Dans i Örebro län

I Örebro län sker olika spännande projekt relaterade till dans. Det handlar om gästspel, nya produktioner av koreografer i länet, workshops för olika åldrar mm.

Feriepraktik dans

Feriepraktiken för unga dansare startades av föreningen Fröjdans år 2005 och har varit årligen återkommande sen dess. De senaste åren har feriepraktiken drivits av Region Örebro län/Dans i Örebro län, i år är den återigen ett samarbete mellan regionen och Fröjdans.

Feriepraktiken 2022 har i år anknytning till dansfestivalen Raande-Vo.
Årets koreografer/handledare är Sara Ruddock och Tendai Malvine Makurumbandi.
Båda har lång erfarenhet i den professionella dansens värld och av arbete med Lena Josefsson.

Under tre veckor i sommar kommer feriepraktikanterna att få prova på att arbeta som professionella dansare. Tillsammans med koreograferna kommer de arbeta kreativt i hela processen från idé till att dansa för en publik, genom arbete med repertoar och Lena Josefssons metod för skapande.

Föreställningen BANOR spelas:

28 juli, klockan 19.00: Kulturkvarteret (Volymen), Örebro
29 juli, klockan 16.00: Danspromenad från Hamnscenen till Kulturhuset Sjöängen, Askersund, där föreställningen fortsätter 17:00
30 juli, klockan 14.00 och 18.00: Kulturkvarteret (Volymen), Örebro
Fri entré!

En dansföreställning om att gå i och ur varandras banor –
olika banor som möts, korsar och vävs samman genom tid och rum.

Om koreograferna:
Sara Ruddock är danskonstnär och koreograf baserad i London där hon undervisar i modern/nutida dans, skapar och forskar i dans som doktorand vid Roehampton University.
Som dansare i kompani Raande-Vo medverkade hon bland annat i produktionerna ”Rasande Rytmisk Skälvande Skör” och ”Inaff”.

Tendai Malvine Makurumbandi är dansare och koreograf baserad i Oslo där han etablerat danskompaniet Compassion 2Dance och dansfestivalen In2IT International Dance Festival.
Som dansare i kompani Raande-Vo medverkade han bland annat i Rasande Rytmisk Skälvande Skör, Inaff, Riskzon -This is not Disneyland, och Distant Light.

Årets dansare är Alva Svensson, Elvira Gyllström, Emma Holm, Evelina Udding, Loke Wadström, Ludvig Lundmark, Moira Källmén, Selma Kajevik, Signe Brengesjö, Stina Simonsson, Thea Aversjö, Thea Ingelög och Tilda Borgström.
2022 års feriepraktik för unga dansare i länet arrangeras av Föreningen Fröjdans och Region Örebro län/Dans i Örebro län i samarbete med Kulturhuset Sjöängen, Askersund och Kulturkvarteret, Örebro.

Välkomna att ta del!

 

Kom och se gästspelet ”festen”med Viktor Fröjd på Kulturkvarteret den 14 september:

 
 
Med projektet Ansats samarbetar Region Örebro län med Askersunds, Hällefors och Degerfors kommun om att utveckla dessa till danskommuner.
 

Många kommuner satsar på dans i sin kulturskolverksamhet. I Laxå har ett Communitydansprojekt startat, i Karlskoga finns den semiprofessionella föreningen Loud Dance Company. I Örebro finns Dansscen Örebro, Massive Community, Fröjdans samt Teater Martin Mutters satsningar på dansresidens och egna dansföreställningar.

Några verksamma koreografer i länet är Kazue Ikeda, Ellinor Ljungkvist (Gala Dance Bergslagen), Jessica Andrenacci och Linn Ragnarsson.

Läs mer om Region Örebro läns arbete för att utveckla dansen i länet här:
https://www.regionorebrolan.se/sv/regional-utveckling/kultur-och-civilsamhalle/kultur/dans/

Foto: Magnus Westerborn